דווקא היום מרגישים בטוחים! מרגישים בטוחים! מרגישים בטוחים!

אומנויות לחימה

אומנויות לחימה הן שם כולל למגוון רחב של שיטות הגנה והתקפה מובנות, כאשר לכל אחת מהן פילוסופיה משלה, מקור שונה וסגנון ייחודי. ולמרות שיש הבדלים משמעותיים בין אומנויות לחימה שונות, בבסיס רוב אומנויות הלחימה הקיימות כיום יש מכנה משותף אחד: להכריע יריב ולהתגונן מאיומים.

אומנויות לחימה = Martial Arts

באנגלית המונח "אומנויות לחימה" נקרא Martial Arts. מדוע Martial? כי במיתולוגיה הרומית העתיקה אל המלחמה הוא Mars. הרומאים אהבו מאוד את האל מארס. כל כך אהבו עד כי אימצו את השם הזה וחיברו אותו לאומנויות לחימה, לכוכבי לכת (כוכב הלכת מרס, מאדים בעברית) ואפילו קראו על שמו חודש בלוח השנה הנוצרי, הלא זהו חודש מארס או מרץ, החודש השלישי בלוח השנה הגרגוריאני.

ואיך השתחלה לה המילה "אומנות" לתוך שיטות ותורות לחימה? ובכן, ראשית יש להבחין  בין "אוּמן" לבין "אוֹמן". האוֹמן (Artist) הוא יוצר: פסל, מוזיקאי, סופר וכו'. בעוד שאוּמן הוא בעל מלאכה המומחה במלאכתו. לכן, אומני לחימה אלו הם בעצם אוּמנים המומחים בתורות לחימה.

אומנויות לחימה, מנין זה בא?

נהוג לקשר באופן אסוציאטיבי בין אומנויות לחימה לבין המזרח הרחוק, ולא בכדי. ככל הנראה תורות הלחימה הראשונות בעולם פותחו שם, במזרח הרחוק. תחילה בסין לאחר מכן ביפן ובהודו ולאחר מכן לעוד מקומות ברחבי המזרח הרחוק, עד שאומנויות לחימה התפתחו ברחבי העולם כולו.

  • בסין התפתחו אומנויות לחימה ראשוניות, בסיסיות ומוכרות כגון: אגרוף, סייף, האבקות, קונג-פו וטאי צ'י צ'ואן.
  • יפן הביאה אלינו אומנויות לחימה כמו: קארטה, ג'ודו, קנדו, נין ג'וטסו, סומו, אייקידו ורנדורי.
  • בפיליפינים השתכללו אומנויות לחימה כמו: קאלי, ארניס ואסקרימה ונוספו להן טכניקות התמודדות עם נשקים קרים או חמים.
  • בברזיל אומנויות לחימה תפסו תאוצה מאוחר יותר ושולבו בהן תנועות ריקוד, למשל: ג'ו ג'יטסו הברזילאי וקפוארה.
  • תאילנד הביאה לעולם את האגרוף התאילנדי.
  • ומה עם ישראל? אנחנו גם תרמנו את חלקנו כאשר פיתחנו דרך הצבא הישראלי תורת הגנה משלנו הידועה בשם: קרב מגע. וכמו אומנויות לחימה אחרות, גם תורת ההגנה שלנו התפשטה וכיום היא נלמדת בכל נקודה על גבי הגלובוס.

נכון ליום זה למעט מאוד מדינות אין אמנות לחימה משלהן. אומנויות לחימה שונות ופחות מוכרות התפתחו גם בקוריאה, בפולין, בפקיסטן, במצרים, בצרפת, בספרד, בגרמניה, ביוון, ברוסיה וכמובן שגם בארצות הברית.

חלק מאומנויות הלחימה המודרניות הן חדשות לגמרי, אחרות שואבות השראה מאומנויות לחימה קדומות יותר. חלק מאומנויות הלחימה נחשבות "קשות" יותר, למשל, קארטה או קיק-בוקסינג. בעוד שאומנויות לחימה אחרות נכנסות לקטגוריה ה"רכה" יותר, לדוגמה: קפוארה או אייקידו. יש אומנויות לחימה שמתמקדות בלחימה והתקפה, למשל אגרוף תאילנדי ויש שיטות שמתרכזות בהגנה כמו קרב מגע.

מה הופך את הלחימה לאומנות?

לא כל בוקס, בעיטה, אגרוף או תנועת ניטרול ארעיים זוכים לתואר הנכסף אומנות לחימה. כדי שלחימה תהפוך לאומנות היא צריכה לעמוד בכמה קריטריונים ברורים:

  • מקבץ ידוע וקבוע של טכניקות התקפה והגנה
  • תורה או פילוסופיה מאחורי הטכניקה
  • לצד התרגול הפיזי מתרחש שינוי תודעתי
  • דרגות קושי מובנות ומדרגות התקדמות ברורות

מדוע פותחו ועדיין מפותחות אומנויות לחימה?

הגנה – אומנויות לחימה פותחו ועדיין מפותחות גם בימינו אנו מהסיבה הפשוטה – אלימות הייתה בעבר, היא נמצאת איתנו גם היום וגם בעתיד הנראה לעין היא לא הולכת להעלם מחיינו. אומנויות לחימה פותחו בראש ובראשונה כדי להתגונן מפני אלימות זו; כנגד תוקפנות, בריונות, הטרדות מיניות כנגד תקיפות, איומים ומעשי שוד. האלימות נוגעת בחיי כולנו כמעט ואם לא בנו באופן אישי אז היא בוודאי מפרה את השלווה והשקט של מכרינו, יקרינו וקרובינו.

הגנה – אומנויות לחימה פותחו ועדיין מפותחות גם בימינו אנו מהסיבה הפשוטה – אלימות הייתה בעבר, היא נמצאת איתנו גם היום וגם בעתיד הנראה לעין היא לא הולכת להעלם מחיינו. אומנויות לחימה פותחו בראש ובראשונה כדי להתגונן מפני אלימות זו; כנגד תוקפנות, בריונות, הטרדות מיניות כנגד תקיפות, איומים ומעשי שוד. האלימות נוגעת בחיי כולנו כמעט ואם לא בנו באופן אישי אז היא בוודאי מפרה את השלווה והשקט של מכרינו, יקרינו וקרובינו.

די לעלעל בעיתון היומי או לצפות בחדשות כדי להבין בדיוק על מה אני מדבר: האלימות היא על  הכביש, במועדונים, במקומות העבודה, בבתי הספר, בבתי חולים, ברחוב ולעיתים קרובות מדי האלימות נמצאת במקום שאמור להיות הבטוח ביותר – בבית. היא מופנית כלפי אוכלוסיות מוחלשות כגון: ילדים, קשישים ונשים אך היא לא פוסחת גם על גברים. רק כדי לסבר את האוזן, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדי שנה מדווחים בישראל על 620,000 עבירות אלימות שונות, בעוד שכ-410,000 עבירות אלימות כלל אינן מדווחות.

תיעול ועידון – אומנויות לחימה הן גם אמצעי סוּבְּלִימַצְיָה, המאפשר לפרוק יצרים אלימים החבויים בכל אחד ואחת. בהקשר הזה תרגול אומנויות לחימה משחק חברתי תפקיד חשוב של תיעול דחפים תוקפניים במקום יעיל, מקובל חברתית ומוגן. אומנות לחימה למעשה יוצרת מקום בטוח שבו ניתן להפנות יצרים הנתפסים כשליליים לעבר פעילות חיובית ומעצימה, ויש לה מקום חשוב מאוד בחברה האנושית.

קרב מגע – שיטת ההגנה הישראלית

קרב מגע היא תורת הגנה שפותחה כאן אצלנו בישראל תחילה על ידי אימי שדאור ליכטנפלד, אלוף באיגרוף והאבקות צ'כי שהגיע לישראל לפני קום המדינה, ומאוחר יותר השתכללה בצבא הישראלי. פיתוח קרב מגע אפשר לחיילים להגן על עצמם בעת עימות פנים מול פנים, ברחוב, כאשר לא היה בידם נשק או אמצעי הגנה או תקיפה אחרים.

בניגוד לאומנויות לחימה אחרות קרב מגע אינו מתמקד בהתקפה, תחת זאת בקרב מגע הפוקוס הוא על הימנעות, ניטרול, מניעת הסלמה ותקיפה נכנסת לתמונה – רק אם אין שום אפשרות אחרת וגם אז התקיפה עצמה נועדה להרתיע, לחסום, לנטרל ולא לפגוע באופן קטלני ביריב.

קרב מגע מבוסס על סט של טכניקות הגנה פשוטות ואינטואיטיביות. שיטת הגנה זו מבוססת על אינסטינקטים מולדים לכן היא מתאימה לאנשים בכל גיל, מכל מין ובכל משקל או גובה. היא מציידת את המתרגלים בארגז כלים מגוון שמאפשר להם לחמוק מכל איום, הטרדה או גילוי אלימות והיא נחשבת לשיטת הגנה יעילה במיוחד.

בד בבד עם פיתוח כושר ההגנה וההתמודדות עם מצבים מאיימים, קרב מגע מעניק ערך מוסף. בוגרי קורסי קרב מגע מדווחים על עלייה במשמעת העצמית ובביטחון העצמי, רמת הריכוז משתפרת פלאים, חרדות וסטרס נעלמים ותחושת החופש והשליטה בחיים גדלים באופן משמעותי.

כמדריך קרב מגע מומחה בשיטת שאדו נינג'יטסו, אני יודע שאף פעם לא מאוחר מדי או מוקדם מדי להתחיל ללמוד הגנה עצמית ואני מזמין אתכם לשיעור התנסות – ללא התחייבות וללא עלות. אתם לא צריכים להיות בכושר או בעלי רקע באומנויות לחימה כדי ללמוד להגן על עצמכם ועל היקרים לכם מכול. מספיקה מוטיבציה גבוהה, מחויבות ונכונות – זה הכול!

לתיאום שיעור ניסיון ללא עלות וללא כל התחייבות, התקשר:
0723952677

אזורי לימוד לבחירתכם: